Biz, profesyonel ve köklü bir reklam ve yapı malzemeleri şirketiyiz! Herhangi bir yardıma ihtiyacınız var mı?

7 Aralık 2020 0 Comments

Petg ve Apet Levha İşlenmesi

Petg ve apet levha işlenmesi kolay ürünlerdir. Kesme, delme, frezeleme, bükme, termoform, kenar parlatma, kaynaklama, bağlama, baskı gibi işlemlerin kolay yapılabildiği endüstriyel levhalardır. Şimdi kısaca açıklamalar yapalım;

Pet Levha Kesme İşlemleri


1- Pet levhalar dairesel veya bant testereler ile kolayca kesilebilirler.

Dairesel Testereler: Bu kesim işlemi bant testerelere göre çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Dikkat etmemiz gereken kesim işlemi sırasında oluşabilecek yüksek ısıya dikkat etmektir. Kesim işlemi sırasında testere ağzının 1,5 diş yukarıda olması ve 2 mm’den ince levhalarda kesicinin hızının levhadan uzaklaşırken düşürülmesi gerekmektedir. Levhaları sıkıştırmayarak yükseklik toleranslarını kompanse edebiliriz.

Bant Testereler: Tavsiye edilen dudak açısı; 30°-60°, Kesim Açısı; 0° – 5°, Testere Hızı; 1200 mm/dak. – 2000 mm/dak. Diş Uzaklıklığı; 2 mm – 3 mm

2- Lazer Kesim: Pet levhalar lazer ile kesilebilirler bu da bize ayrıntılı şekiller yapabilme imkanı sağlar. Lazer ile kesim de dikkat edilmesi gereken makinenin gücünü iyi ayarlayarak pet levhanın beyazlaşmamasını sağlamaktır. Pet üzerinde kesim yaparken oluşabilecek buharlaşmadan sakınmak için koruyucu film tabakası olması gerekmektedir. Nd-YAG tipi lazerler pet levha kesimleri için uygun değildirler.

3- Kırpma: Tavsiye edilen ortam sıcaklığı 23° ve üstünde ve ekstrüzyon doğrultusunun tersine olacak şekilde kırpma yapılır. 15° altındaki sıcaklıklarda kesinlikle kesim işlemi yapılmamalıdır. Baskılı levhalarda bıçağın temas ettiği ilk yüzeyin baskılı taraf olmasını tavsiye ederiz.

4- Delme İşlemi: Petg ve apet levhalar tüm delici makineler ile delinebilir. Ancak plastik delme işlemi için özel olarak üretilen matkap uçları kullanılırsa ısınmayı en aza indireceği için daha sağlıklı sonuçlar verir.

Pet Levha Bükme İşlemleri


1- Soğuk Büküm; Petg ve apet levha büküm yapılacaksa eğim açısı içsel stres ile orantılı olarak 90°’ye kadar bükülebilir. Yine hatırlatmak isteriz ki pet levhalar büküm yada başa bir işleme tabi tutulacaksa 15°’den düşük sıcaklıklarda çalışılmamalıdır. 2 mm üzerindeki kalınlıklar için büküm yapılmadan önce istenilen oranda bükülüp bükülmeyeceğini görmek için testler yapmak gerekir. Lazer ile kesilmiş levhalarda soğuk büküm yapılamaz.

2- Sıcak Büküm; Pet-g veya apet levhalar tek tarafından yada çift tarafından az bir ısıtma ile kolayca sıcak büküm işlemine tabii tutulabilirler. Ön kurutma gerektirmeyen pet levha elektrikli ısıtma tüpleri, quartz tüpler vb. şekillerde ısıtılabilirler.

Sıcak bükümlerde levhalar tek taraftan ısıtılacak ise 130°’ye, çift yönlü ısıtılacak ise 110°’ye kadar ısıtılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken 130°’nin üstündeki sıcaklıklarda pet levhada kristalleşme başlayacağı için üstüne çıkmadan işimizi bitirmeliyiz. Eğer çift yönlü bir ısıtıcımız yok ise levhayı belirli aralıklar çevirmeliyiz. Levha her zaman ısınan yüzeyin ters yönüne doğru bükülür.

İç açısının 45° olması durumunda koruma filminin büküm işleminden önce sökülmesi yapılan işlemde daha iyi sonuçlar verir.

Pet Levha Termoform İşlemleri

Önceden kurutmaya ihtiyaç duyulmaması pet levhaların en önemli artılarından biridir. Ancak yinede bir ön kurutma yapılacaksa tavsiyemiz 60°’de 24 saat bekletilmesidir. Pet levhalar kesinlikle hızlı ısıtılmamalı ve çok hızlı soğutulmamalıdır.

Hızlı ısıtma ve soğutma levhalarda hasara neden olur. Vakum, hava basıncı veya mekaniksel yöntemler ile termoformlama yapılır.

Pet Levha Kenar Parlatma: Kenar parlatma pet levhaların kendine özgü kenar renginden dolayı çok tavsiye edilmemekle birlikte uygulanabilir bir işlemdir. Alevle yada mekanik (zımpara yardımıyla) kenar parlatma yapılabilir.

Pet Levha Baskı Uygulamaları; Levha yüzeyi baskıdan önce temizlenmeli yada koruyucu film baskı anına kadar çıkarılmamalıdır. Baskı tutan teknikler ise kuru ofset, fleksodur.
Paylaş:

Popüler Yazılar

Kategoriler

İletişim Formu